Vier start-ups in zee met Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft met vier start-ups uit het Port XL-programma een contract afgesloten. Dit werd deze week bekendgemaakt op de afsluitende bijeenkomst van PortXL.

Op de ‘Shakedown’ op het RDM-terrein presenteerden alle veertien deelnemers aan PortXL hun tot nog toe behaalde resultaten. Ceo Allard Castelein benadrukt het belang van innovatie, en het begeleiden van start-ups: “Rotterdam is een haven van pioniers. Dat betekent dat we constant zoeken naar hoe het slimmer, efficiënter, beter en duurzamer kan. Een programma als PortXL is belangrijk om wereldwijde vernieuwers volop ruimte, mogelijkheden en steun te bieden, zodat zij hier in Rotterdam verder kunnen werken aan de haven van de toekomst.”

Start-ups

De vier start-ups waarmee het havenbedrijf een samenwerkingsovereenkomst afsluit, richten zich met uiteenlopende technologieën op even uiteenlopende terreinen. Zo heeft Tulyp Wind een compacte, tulpvormige windturbine ontwikkeld, die minder geluid produceert en daardoor makkelijk in de omgeving is in te passen. Het Havenbedrijf Rotterdam gaat bestuderen op welke plekken in de haven dergelijke turbines kunnen worden geplaatst. ECOoncrete heeft een visvriendelijke kademuur ontwikkeld, die vissen voedsel en onderdak biedt. Het havenbedrijf gaat kijken welke kademuren in de haven hiervoor geschikt zijn.

Blockchain

Met Cargeledger is afgesproken een test uit te voeren. Deze start-up heeft een op blockchain gebaseerd systeem bedacht waarmee het afhandelen en verzenden van ladingen makkelijker, veiliger en transparanter wordt. Door labels te scannen wordt direct inzicht in de condities van de lading verkregen, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Whalewashing is de vierde PortXL-deelnemer waarmee het havenbedrijf gaat samenwerken. Het gaat kijken waar in de haven een eerste ‘carwash’ voor schepen kan komen. Whalewashing heeft een manier gevonden om scheepsrompen van schepen tot vierhonderd meter te reinigen.

Zie ook: PortXL scout nieuwe start- en scale-ups

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in