Vestas kiest ook voor Vlissingen

In navolging van Ørsted  – tot voor kort heette dit energiebedrijf Dong – kiest ook windturbinebouwer Vestas voor vestiging in Vlissingen. Vestas heeft hiertoe een overeenkomst met BOW Terminal gesloten.

MHI Vestas gaat in de Zeeuwse haven offshore windturbines voor toekomstige windparken prefabriceren. Op het terrein van BOW Terminal – onderdeel van de Kloosterboer Group – gaat het hiervoor twintig hectare land betrekken. Bo Bjerregaard, directielid bij de Deense producent, benadrukt de langetermijnrelatie die hiermee wordt aangegaan met de Nederlandse offshore windindustrie.

Werkgelegenheid Vestas

Volgens managing director Ludolf Reijntjes van BOW Terminal is de komst van de producent van grote betekenis voor Zeeland Seaports, BOW en de omliggende gemeenten. “Niet alleen levert de vestiging van Vestas directe werkgelegenheid op, ook ontstaan er kansen voor lokale toeleveringsbedrijven. Ik kijk ernaar uit om in de komende maanden met MHI Vestas om de tafel te gaan zitten om de eerste projecten samen te bespreken.” Beide bedrijven schatten dat de vestiging van het Deense bedrijf vijftig nieuwe banen oplevert.

Voordelen

“De overeenkomst benadrukt de leidende rol die wij binnen relatief korte tijd in de offshore windindustrie hebben weten op te bouwen”, vindt Reijntjes. Hij wijst op de voordelen die BOW de Denen weet te bieden, zoals de aanwezige faciliteiten dichtbij de Noordzee, geen beperkingen door getijden en goede verbindingen met het achterland. “Hierdoor zijn wij zeer goed in staat offshore windprojecten in de Noordzee te kunnen bedienen. Dit in combinatie met de expertise binnen ons team in het omgaan met offshore windonderdelen, heeft Vestas voor ons doen kiezen”, aldus Reijntjes.

Offshore windpark Norther

De deal luidt voor BOW de overgang naar een nieuw tijdperk in. Van alleen een werf voor monopalen en transitiedelen is het nu ook een fullservice partner. Het eerste project dat Vestas en BOW vanuit Vlissingen gezamenlijk oppakken, is voor het Norther offshore windpark. Dit ligt 23 kilometer voor de Belgische kust. Deze werkzaamheden zullen in het najaar van 2018 aanvangen.

Zie ook: Dong verwerft offshore kavel Borssele