Veiligheidsprestaties BRZO-bedrijven in opgaande lijn

veiligheidsprestaties

BRZO-bedrijven boeken steeds betere veiligheidsprestaties. Dit komt naar voren uit het rapport ‘Staat van de Veiligheid’, dat minister Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat deze week naar de Tweede Kamer stuurde.

Het is de vijfde keer dat de Staat van de Veiligheid is uitgevoerd. Het rapport biedt inzicht in hoeverre de situatie bij BRZO-bedrijven in Nederland veilig is. De algemene tendens is positief, aldus de minister, hoewel zij waarschuwt dat er geen algemene conclusie over de sector in haar geheel valt te trekken.

Veiligheidsprestaties

Volgens het rapport zijn er steeds minder zware veiligheidsovertredingen, een trend die sinds een aantal jaar is ingezet en nu wordt vastgehouden. Verder is er een verschuiving waarneembaar: het aantal middelzware overtredingen neemt af, en het aantal lichte overtredingen toe. Bij tussen de 40 en 45 procent van de BRZO-bedrijven vindt helemaal geen overtredingen plaats. Verder blijft het aantal managementinspecties op eenzelfde niveau, dat wil zeggen 23 inspecties per 100 fte. Het aantal lekkages is de laatste vijf jaar gedaald.

Ageing

Sinds 2017 is ‘ageing’ ook in de het onderzoek meegenomen. Bij 283 BRZO-inspecties werd dit aspect beoordeeld aan de hand van de thema’s ‘technische integriteit van de installaties’ en ‘hoe het onderhoudsmanagement wordt ingevuld’. Hierbij kwamen 72 overtredingen aan het licht. Verdere deelthema’s zullen door de BRZO-toezichthouders nog worden vastgesteld.

Infographic

De Koninklijke VNCI laat in een reactie weten te hechten aan veiligheid. Voorzitter Bernard Wientjes verklaart: “Ik kan uit de Staat van de Veiligheid opmaken dat de positieve trend naar optimale veiligheid ook in 2017 is voortgezet. De chemische industrie blijft zich inzetten voor de voortzetting van deze trend, want onze bedrijven realiseren zich terdege dat veiligheid nooit af is. Als vereniging en bedrijven blijven we hier dan ook met elkaar aan werken.” De vereniging heeft een veiligheidsinfographic gelanceerd, die inzichtelijk maakt hoe de chemische industrie werkt en op welke wijze wordt geleerd om de veiligheid te vergroten.

Zie ook: Veiligheidscultuur bij meeste BRZO-bedrijven in orde

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in