Veiligheidscultuur BRZO-bedrijven bij meeste in orde

Uit een onderzoek naar de Veiligheidscultuur bij BRZO-bedrijven in de Rotterdamse haven blijkt dat die bij de meeste goed tot acceptabel is. Steven Lak van Deltalinqs noemt de uitkomsten ‘een waardevolle spiegel´.

Het betreft een onderzoek waaraan negentien bedrijven op vrijwillige basis hebben meegewerkt. Onder deze BRZO-bedrijven bevinden zich raffinaderijen, chemische fabrieken, tankopslagbedrijven en ondernemingen die actief zijn in de op- en overslag van gevaarlijke goederen. Veertien van de negentien bedrijven werkten in 2012 al mee aan een gelijksoortig onderzoek.

Veiligheidscultuur

Deze keer werd ingezoomd op vier aspecten: de kwaliteit van de veiligheidscultuur bij de bedrijven, mogelijke verschillen tussen bedrijven en sectoren, ontwikkelingen in de veiligheidscultuur bij de bedrijven die in 2012 ook meewerkten aan het onderzoek, en het effect van maatregelen die na 2012 zijn genomen.

Gemêleerd beeld

Uit het Veiligheidscultuuronderzoek blijkt dat negen van de negentien bedrijven een goede veiligheidscultuur hebben. Hier zitten ook de drie raffinaderijen bij, die aan het onderzoek meewerkten. Zeven bedrijven hebben een ‘vrij goede tot acceptabele cultuur met enkele zwakke dimensies’. Twee bedrijven scoren een onvoldoende. Uit de vergelijking met het onderzoek van 2012 ontstaat een gemêleerd beeld: zes bedrijven hebben zich verbeterd, vier zijn gelijk gebleven en vier scoren minder goed.

Keiharde voorwaarde

De onderzoekers noemen het een ‘serieuze, doch beperkte evaluatie van de veiligheidscultuur’. Zij waarschuwen dat de uitkomsten niets zeggen over de veiligheidsprestaties van bedrijven. Voorzitter Steven Lak van Deltalinqs spreekt van een gedegen onderzoek binnen bedrijven die vrijwillig hun interne organisatie openstellen voor (herhalings)onderzoek. “De uitkomsten zijn voor alle bedrijven en sectoren een waardevolle spiegel. Veiligheid is voor al onze bedrijven een keiharde voorwaarde om succesvol te ondernemen.”

Zie ook: On the floor Magazine Industriële Veiligheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in