Volgende week draait voor het eerst een Nederlandse vakbeurs op windenergie. De energie voor de verlichting op Eemsdelta Expo wordt opgewekt door de Windbowl van TD Industry uit Farmsum.

01Tent

Het restaurant zal gebruikmaken van aggregaten. Klaas Scholtens van TD Industry vertelt dat het voor het eerst is dat de windmolen van het bedrijf in gebruik wordt genomen. “De windmolen is in samenspraak met de universiteit van Luik ontwikkeld. Bijzonder eraan is dat hij niet verticaal maar horizontaal draait. Een soort golfballen zorgen ervoor dat er altijd wind wordt opgevangen, waar de windmolen ook wordt geplaatst. De molen is volledig demontabel en kan in een container worden opgeslagen. Er is geen fundering nodig; zodra de molen waterpas staat kan hij draaien. Dit kan overal ter wereld zijn.” In Rusland worden elf windmolens bij telecommasten geplaatst, in een gebied waar permafrost is en waar geen fundering kan worden gestort. Wanneer deze pilot goed verloopt, verwacht Scholtens vijfhonderd windmolens te kunnen verkopen.

Een uitgebreide voorbeschouwing op Eemsdelta Expo vindt u deze maand in Eemsdelta Kringen. Geen abonnee? Abonneer u dan nu!