Shanghai Port

De Raad voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties, de UNCTAD, heeft gerapporteerd dat Shanghai de containerhaven met de beste verbindingen ter wereld is. Dit is op zichzelf niet verrassend, maar dat 16 van de Top 20 havens volgens de organisatie zich op het Aziatische continent bevinden misschien wel.

Singapore is nummer twee, brons is er voor Pusan in Zuid Korea en de vierde plaats is voor een andere Chineze haven: Ningbo. UNCTAD geeft een aantal punten per haven, waarbij het vertrekpunt van de index 100 is, de score van Hong Kong in 2006 (destijds de winnaar). Zodoende heeft Shanghai op dit moment 134 punten.

Bij de havens buiten het Verre Oosten zien we Antwerpen (94 punten) en Rotterdam (93 punten). die daarmee nog in de Top 10 staan. Havens in Afrika, de beide Amerika’s en Australasia vallen buiten de Top 20. Bij het geven van punten aan de meer dan 900 havens op de lijst let de UNCTAD op effectiviteit, kostenbesparing en het aantal directe connecties met andere containerhavens. Opvallend is dat het Griekse Piraeus, dat aangestuurd wordt door het Chinese containerbedrijf COSCO, de Middelandse Zeehaven is met de hoogste score op de UNCTAD lijst. Ook opvallend: hoewel het niet in de Top 20 staat is de omzet in de havens van New York/New Jersey met 20 procent gegroeid sinds 2016. De foto van de haven van Shanghai is van UNCTAD.