Uitdagingen voor grootschalige industriële elektrificatie

elektrificatie

De elektrificatie van processen in de industrie biedt veel kansen. Maar er moet nog het nodige gebeuren voordat dit op grote schaal kan worden ingezet.

Dit verklaart Marcel Galjee van AkzoNobel Specialty Chemicals op de website van Deltalinqs. Hij is ambassadeur van de Letter of Cooperation van het Deltalinqs Energy Forum. Zijn doel is elektrificatie in het naderende Klimaatakkoord verankerd te zien. Ook zegt Galjee concrete elektrificatieprojecten na te streven.

Massaal opschalen

Voordat industriële processen op grote schaal kunnen worden geëlektrificeerd, zullen er nog stappen moeten worden gezet. Galjee ziet twee ‘uitdagingen’. “We kunnen prima van duurzaam geproduceerde waterstof elektriciteit maken, maar het is de komende tijd nog steeds veel goedkoper om dat met aardgas te doen. Elektrificatie vergt grootschalige – en dus competitieve – duurzame productie. We moeten echt massaal opschalen met wind op zee en zon op land. Wat mij betreft bouwen we de Noordzee zo snel mogelijk om tot duurzame energiebron van Nederland.”

Elektrificatie

Daarnaast zullen er in technologisch opzicht stappen moeten worden gezet, meent Galjee. “Bijvoorbeeld: om industriële hoge temperatuurwarmte te maken heb je warmtepompen nodig”, stelt hij. “Hier zijn nog grote innovatieslagen nodig, er zijn nog geen elektrische warmtepompen met voldoende vermogen – druk en temperatuur – voor industrieel hoge temperatuurwarmte. Daar moet dus een oplossing voor komen.”

Zie ook: Deltalinqs Energy Forum legt nieuwe afspraken vast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in