Kousliner

De riolering bij Shell Moerdijk is met behulp van een opblaasbare kousliner vernieuwd. Er waren geen grote graafwerkzaamheden nodig.

Vanaf Shell Moerdijk loopt een vijftig jaar oude betonnen rioolbuis naar de verwerkingsinstallatie van het Waterschap Brabantse Delta. Door de ruim vier kilometer lange riolering met een diameter van 600 millimeter loopt licht verontreinigd water en regenwater. Per uur gaat er 400 kubieke meter water doorheen. 

Kousliner

In februari vorig jaar kwam een lekkage aan het licht en begon Shell in samenwerking met aannemer Strukton met herstelwerkzaamheden aan de buis. Er werd gekozen voor het aanbrengen van een ‘kousliner’ in de leiding. De kousliner is gemaakt van versterkte glasvezel en wordt door de leiding getrokken en opgeblazen. Hierdoor komt deze als een binnenband tegen de buitenband van een fiets. Door het met ultraviolet licht te beschijnen, hardt het uit en wordt de buis hard en waterdicht, met een dikte van 5 millimeter.

Gelijmd

Voor het plaatsen van de kousliner moesten er 14 ontgravingen worden gedaan voor het reinigen en door midden zagen van de oude rioolbuis. Vanuit deze putten zijn de kousliners aangebracht, met elk een lengte van tussen de 150 en 210 meter. De afzonderlijke delen zijn aan elkaar gelijmd. Voor het herstellen van het riool waren geen grote graafwerkzaamheden nodig. Volgens Shell is hiermee de betrouwbaarheid en levensduur van de leiding verbeterd. Ongeveer de helft van het tracé is nu vernieuwd. Shell kondigt aan te inspecteren of verdere renovatie van het riool nodig is.

Zie ook: Zonnepark Shell Moerdijk in gebruik genomen