industriële innovaties

Drie Rotterdamse bedrijven hebben twee ton aan Europese subsidie ontvangen. Hiermee kunnen ze hun industriële innovaties verder onderzoeken.

Jules Dock, GBN-Groep en Triple-D zijn de namen van de drie bedrijven die de Europese bijdrage ontvangen. De subsidie is afkomstig uit het EU-subsidieprogramma Growing Industry through a Sustainable Transition (GIST), vanuit het thema circulaire economie. In GIST werken Nederland en Vlaanderen samen.

Industriële innovaties

De innovaties die deze bedrijven hebben bedacht, zijn nog niet klaar voor industrieel gebruik. Daarvoor is verder onderzoek nodig, waar de drie de subsidie voor kunnen gebruiken. “Het is een bekend probleem voor bedrijven die de industrie schoner en efficiënter willen maken”, zegt de Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann (foto), die onder meer economie in portefeuille heeft.

Valley of death

“Het gat tussen een goed idee en een werkende oplossing heet ook wel ‘the valley of death’. Je kunt die overbruggen met financiering”, vertelt Kathmann verder. Samen met de EU en de provincie Vlaanderen heeft de gemeente Rotterdam gezocht naar bedrijven met bijzondere innovaties, die bij het verder ontwikkelen van hun innovaties steun zouden kunnen gebruiken.

Nog drie subsidierondes

De drie bedrijven gaan onderzoek plegen naar lichtere masten van windturbines op zee, het zuiniger en schoner ontgassen van opslag- en binnenvaarttanks en voor het recyclen van gebruikte bleekaarde. Hierna volgen nog drie subsidierondes vanuit GIST. Die staan in het teken van de thema’s circulair materiaalgebruik, mobiliteit en water.

Zie ook: SmartPort ontvangt half miljoen netwerksubsidie