Stoomnetwerk
Foto: AVR

Bij AVR Rozenburg wordt een bijna vijftig jaar oude stoomturbine vervangen door een nieuwe ‘krachtpatser’. De nieuwe Turbine F levert niet alleen meer vermogen, maar zorgt ook voor een lagere CO2-voetafdruk.

De oude Turbine B, die bijna vijftig jaar dienst heeft gedaan, wordt vervangen door een nieuwe tegendrukturbine van Siemens. ‘Een moderne krachtpatser’, stelt AVR, die op volle kracht 22 megawatt elektriciteit kan leveren. Maar ook bij 5 megawatt blijft hij goed draaien, terwijl er op efficiënte wijze lagedrukstoom wordt gemaakt.

Installatie Turbine F

De voorbereidingen voor de turbinewissel zijn twee jaar geleden begonnen. Inmiddels is de nieuwe turbine-installatie besteld en is de oude gedemonteerd. AVR verwacht dat de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe turbine in mei a.s. zullen beginnen. In het eerste kwartaal van 2022 moet de installatie zijn voltooid en levert de nieuwe installatie dan zowel lagedrukstoom als elektriciteit.

Op vol vermogen is de nieuwe turbine-installatie in staat om 60.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Ook is zij in staat aan 100.000 huishoudens warmte te leveren. Turbine F

De nieuwe Turbine F (beeld: AVR)

Zie ook: 2019 was recordjaar voor Broekman