Transhipment succesformule voor Rotterdam

Koel- en vriescontainers

De aanvoer van goederen van transhipment in Nederland is in de eerste drie kwartalen van 2017 met dertig procent toegenomen. De haven van Rotterdam is goed voor ruim 99 procent van alle transhipment in Nederland.

Het Havenbedrijf Rotterdam zet de haven sinds enige tijd in de markt voor de eerste en laatste stops die grote containerschepen maken. Dit lijkt een uitstekende beslissing te zijn geweest die resultaat oplevert. Volgens het CBS maakt transhipment in de eerste drie kwartalen van 2017 bijna tweederde van de groei van de totale containeroverslag uit. Hiermee is het aandeel van transhipment in de totale containeroverslag 37 procent. De totale overslag van containers in Nederland nam met 13 procent toe.

 

Havengeld betalen

Transhipment, de overslag van containers naar andere zeeschepen die verder varen naar andere zeehavens, is een zeer concurrentiegevoelige business. Dit omdat de bestemming van de containers niet gebonden is aan het achterland van de haven waar de overslag plaatsvindt. Dankzij de goede toegankelijkheid voor containerschepen en de aanwezige capaciteit van containerterminals weet de haven van Rotterdam de nodige transhipment aan te trekken. Ook dankzij de combinatie die rederijen hier kunnen maken met achterlandstromen van containers. Inmiddels is deze vorm van overslag goed voor eenderde deel van de totale containeroverslag in de haven. Voor het laden en lossen van deze containers moet havengeld worden betaald.

 

Transhipment

Transhipmentcontainers bevatten vaak hout, textiel, levensmiddelen en afval. In de haven van Rotterdam worden veel containers met hout uit Finland, Rusland en Zweden overgeslagen, die China als bestemming hebben. Veelal worden vlees en vis in transhipmentcontainers via Rotterdam vervoerd. Bij 43 procent van alle containers waar afval in zit gaat het om transhipment, meestal papier en karton. Vanuit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Canada en Portugal worden deze goederen naar China en in mindere mate naar India en Sri Lanka verscheept. Containers vol oud papier gaan van Europa naar China.

Zie ook: Overslag: meer containers, minder kolen en olie