Monopiles

Monopilebouwer Sif heeft het orderboek zo vol geschreven, dat de planning onder druk is komen staan. Dit blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar.

Het goede nieuws is dat zowel de omzet als de winst is toegenomen. Maar de winstmarge is onder druk komen, te staan, stelt ceo Fred van Beers in een toelichting op de kwartaalresultaten. Het bedrijf heeft een flink aantal opdrachten in zijn orderboek kunnen noteren. Zo won het een contract voor de levering van 84 monopiles aan een Amerikaans windpark en het gaat 140 monopiles leveren voor windpark Hollandse Kust Zuid.

Monopilebouwer

Van Beers zegt hier tevreden over te zijn, ook over de prijs die hiervoor wordt betaald. Het is echter de vraag in hoeverre Sif de grote vraag kan blijven beantwoorden. Dit najaar trad er vertraging op bij de bouw van monopiles voor Borssele 3+4, door meerdere projecten die gelijktijdig liepen, problemen met de planning en een minder efficiënte productie tot gevolg. 

Meer manuren

“Het gevolg hier was een productie van 46.000 ton tegen veel meer manuren dan vooraf was ingeschat en overwerk. Dat heeft onze winstmarge dit kwartaal beïnvloed”, aldus Van Beers. Voor het laatste kwartaal van dit jaar gaat Sif naar verwachting een gelijke hoeveelheid – 47.000 ton – produceren. Van Beers hoopt de winstmarge desalniettemin op het niveau van het tweede kwartaal van dit jaar te houden.

Zie ook: Sif breidt uit met 20 hectare op Maasvlakte