Toch werk voor regionale aannemers?

De bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen levert onverwacht toch enkele opdrachten op voor de regionale aannemersmarkt. Kortgeleden werden twee kleine voorbereidende projecten aanbesteed, die in de aanloop van de eigenlijke bouw gedaan moeten worden. Die eigenlijke bouw – die gerealiseerd wordt door een veel groter consortium – begint volgend jaar.

Een woordvoerder van het project Nieuwe Sluis kreeg veel vragen vanuit de regionale aannemerswereld of ook deze bedrijven niet bij het project betrokken zouden kunnen worden. Zo moet langs de Goese Kade bij de huidige Westsluis bijvoorbeeld een nieuwe loskade plus steiger worden gebouwd. Daarnaast moet ook de noodstroomvoorzieningen van de sluizen worden verplaatst. Omdat het om enige maanden werk gaat, zijn het volgens het project Nieuwe Sluis aantrekkelijke klussen voor regionale aannemers.

Met de totale bouw van de nieuwe sluis is 930 miljoen euro  gemoeid. Er zijn voor dit werk drie consortia in de race. Omdat het alle drie combinaties zijn van grote Vlaamse en Nederlandse bouwbedrijven is het in elk geval zeker dat de nieuwe sluis door een Vlaams-Nederlandse combinatie gebouwd zal worden. Pas in september 2017 wordt het project gegund. Tot dit moment is het nog niet duidelijk of en hoe ook lokale aannemers betrokken kunnen worden bij ook dit grote werk. (Foto: Danny Cornelissen)