Grote windturbine
Foto: Danny Cornelissen

De Haliade X van GE, de grootste windturbine ter wereld die op de Maasvlakte staat, wordt door TNO getest. Dit moet tot een typegoedkeuring leiden, waarna de turbine in serie kan worden geproduceerd.

De Haliade X is een windturbine die is gebouwd voor toepassing op zee, maar in Rotterdam op land wordt getest. De condities zijn op de Maasvlakte ongeveer vergelijkbaar met die op zee, terwijl de windturbine er beter bereikbaar is dan op open water. De turbine werd eind vorig jaar opgeleverd, 245 meter hoog en met een maximaal vermogen van 12 gigawatt. 

Certificeren

Op de Maasvlakte verricht TNO metingen voor GE Renewable Energy, zodat de windturbine door DNV GL kan worden gecertificeerd. Ook vergaart TNO gegevens waarmee GE in de toekomst mogelijk grotere, nieuwe windturbines kan ontwerpen.

Typecertificaat Haliade X

DNV GL gaf in juni een voorlopig typecertificaat voor de reuzenwindturbine af.  “Dit laat zien dat het Haliade X-prototype voldoet aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen en dat we op schema liggen om te voldoen aan de eisen voor volledige typecertificering”, zegt Vincent Schellings, engineering & product development leader bij GE Renewable Energy in het magazine De Ingenieur. Hij licht verder toe: “Door tegelijkertijd te testen in Rotterdam en in twee testcentra in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verkorten we de tijd die we nodig hebben om de bladen goed te laten keuren en de krachtigste windturbine ter wereld naar de markt te brengen.”

Zie ook: 10 MW windturbine op Maasvlakte