Testcentrum voor zonnepanelen in Rotterdamse haven

Bij de vestiging van Odin Warehousing & Logistics in de Rotterdamse haven is een  start gemaakt met een testcentrum voor zonnepanelen. Het bedrijf doet dit samen met het in solar testing gespecialiseerde Eternal Sun.

Odin Warehousing is actief in de overslag en het distribueren van zonnepanelen, die in containers vanuit Azië komen. Het afgelopen jaar verwerkte het achtduizend containers waarin gemiddeld achthonderd zonnepanelen zitten. Hiermee slaat het bedrijf ongeveer de helft van alle zonnepanelen over die jaarlijks de haven van Rotterdam binnenkomen.

 

Testcentrum voor zonnepanelen

Odin Warehousing en het in Den Haag gevestigde Eternal Sun hebben hiervoor de jointventure OdinSpire opgericht. Het gaat met speciale testapparatuur de kwaliteit van zonnepanelen testen, meldt het vakblad Solar Magazine. Dagelijks kunnen honderdvijftig zonnepanelen worden getest, wat een testcapaciteit op jaarlijkse basis van 39.000 zonnepanelen betekent. Hiermee wordt volgens de bedrijven in het gat gesprongen tussen mobiele testcentra met lage nauwkeurigheid en ‘high-end laboratoria’, zoals TÜV en Fraunhofer, die zonnepanelen volledig certificeren.

‘Microcracks’

Inmiddels is a begonnen met het testcentrum voor zonnepanelen. Chokri Mousaoui van Eternal Sun licht in Solar Magazine toe hoe dit in zijn werk gaat: “De geïmporteerde zonnepanelen worden gecontroleerd op hun maximum power output en via elektroluminescentie op microcracks.” Volgens Marcel Schot, managing director van Odin Warehousing, is deze stap nodig om ‘value added services’ te leveren. “En om ons te onderscheiden van andere logistieke en importerende bedrijven. Het ultieme doel is dat fabrikanten besluiten hun panelen op te slaan bij Odin omdat zij voor hun klanten deze testdienst ter plekke kunnen aanbieden met dezelfde testapparatuur als in hun fabriek staat.”

Vooral uit Vietnam

In 2017 zijn in Nederland 13 miljoen zonnepanelen geïmporteerd, meldt het Nationaal Solar Trendrapport 2018. Veertig procent kwam uit Vietnam, dertien procent uit China en tien procent uit Singapore. 42 procent van alle in Europa geïnstalleerde zonnepanelen, wordt in de haven van Rotterdam overgeslagen.

Zie ook: Havens aan vooravond spectaculaire groei zonne-energie