Test met waterstof bij Plant One Rotterdam

garanties van oorsprong

Bij Plant One Rotterdam is vorige maand een test van start gegaan, waarbij waterstof onder normale atmosferische omstandigheden in een vloeistof wordt opgeslagen. Dit biedt grote mogelijkheden voor het gebruik van waterstof als transportbrandstof.

H2Fuel heet deze uitvinding van technisch manager Gerard Lugtigheid, waarover de website Fluxenergie.nl bericht. Normaal gesproken moet waterstof onder hoge druk worden opgeslagen. De H2Fuel-technologie maakt dit overbodig, waarmee waterstof onder normale atmosferische omstandigheden in water kan worden opgeslagen. In de Verenigde Staten is eerder geëxperimenteerd met het winnen van waterstof uit natriumboorhydride. Daar liep men echter tegen het probleem aan dat het water niet zuiver genoeg was en het te lang duurde om waterstof te winnen.

Activator

Lugtigheid zegt nu een oplossing voor deze obstakels te hebben bedacht. In het blad De Ingenieur geeft hij er uitleg over. Hij mengt de natriumboorhydride met ultrapuur water en voegt een oplossing van zoutzuur toe. Dit laatste werkt als een activator. Uit de reactie ontstaat waterstof uit het mengsel. Bijkomend voordeel van deze technologie is dat de vloeistof niet eenmalig, maar meerdere keren kan worden gebruikt om waterstof uit te winnen.

Actieradius

Volgens de uitvinder kan het mengsel ‘gewoon’ worden getankt, zonder dat daar een drukvat voor nodig is. Wanneer een auto is uitgerust met een brandstofcel, reactor en drie tanks, dan kan op honderd liter H2Fuel ongeveer 1.500 kilometer worden gereden. Dat is beduidend meer dan de actieradius van de huidige generatie waterstofauto’s.

Plant One Rotterdam

Voordat het zover is zal de technologie bij Plant One Rotterdam nog aan grondige testen worden onderworpen. Zo wordt er gevarieerd met de inspuitdruk, de druk in de reactie en de dosering van de verschillende stoffen. Ook wordt het recyclen van de natriumboorhydride nader onderzocht. H2Fuel hoopt komende zomer de eerste demonstratieprojecten te kunnen uitvoeren.

Zie ook: Groene waterstoffabriek BP is technisch haalbaar

(Archieffoto)