Mobiele walstroom

Zeeschepen die aan de Parkkade in Rotterdam zijn aangemeerd kunnen het komende halfjaar gebruikmaken van vijf soorten mobiele walstroom. Dit in het kader van een proef van de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam.

Vaste aansluitingen aan het elektriciteitsnet zijn moeilijk commercieel rendabel te krijgen, verklaart het Havenbedrijf Rotterdam, vandaar dat naar mobiele oplossingen wordt gekeken. Zeeschepen die aan de Parkkade zijn aangemeerd krijgen vijf soorten mobiele walstroom aangeboden. De proef begint in de herfst en duurt tot komend voorjaar. 

Mobiele walstroom

Vijf verschillende partners krijgen de mogelijkheid aangeboden hun systeem in de praktijk te testen. Dit is ENGIE Ventures & Integrated Solutions, dat een hybride systeem met ‘Big Battery Box’ heeft ontwikkeld, die is geintegreerd met een motorgenerator op biobrandstof. PON Power & zusterbedrijven gaat een hybride container testen met een batterij gecombineerd met een generator op blauwe diesel. Verdere deelnemers zijn Aggreko Benelux met een LNG-gedreven gasmotor in een container, Mobiele Stroom met een bio-LNG-gedreven turbine in een container en JP Energy Systems met een brandstofcel-aggregaat op waterstof in combinatie met een kleine batterij. Elk systeem gaat gedurende twee tot vier weken zeeschepen van walstroom voorzien.

Ook zeeschepen

“Het is voor het eerst in Europa dat op deze schaal een proef met mobiele walstroom plaatsvindt. De pilot past bij het streven om op termijn naast alle binnenvaartschepen ook alle zeeschepen in de haven van mobiele walstroom te voorzien”, verklaart Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie. “Deze proef met walstroom voor de zeevaart past in de ambitie van het Havenbedrijf Rotterdam om koploper in de energietransitie te zijn. Het is een van de vele projecten waar we aan werken om lokaal de luchtkwaliteit te verbeteren en mondiaal klimaatverandering tegen te gaan”, zegt Ronald Paul, coo van het Havenbedrijf Rotterdam. (Foto: Willem van Kasteren)

Zie ook: Onderzoek naar walstroom voor offshore schepen