Kortstondige tankbrand bij Shell Pernis

5G-test

Bij de raffinaderij van Shell Pernis heeft donderdag 28 december een tankbrand gewoed. Er was veel rookontwikkeling, maar binnen korte tijd was de brand onder controle. Er wordt een onderzoek naar de oorzaak ingesteld.

Het betrof een voormalige kerosinetank bij de raffinaderij van het oliebedrijf aan de Vondelingenplaat. Deze tank was begin december bij het verpompen beschadigd geraakt. Hij was in elkaar gezakt, nadat er een vacuüm in was ontstaan. Tijdens sloopwerkzaamheden ontstond er brand in de tank, waarin nog wat restproduct zat.

Geen gewonden

Uit voorzorg rukte een groot aantal brandweerwagens uit. Ook was er een ambulance ter plekke. De meeste wagens keerden alweer vlug naar de kazerne terug. De hoeveelheid kerosine in de tank was klein, waardoor de brand snel was uitgewoed. De tanks in de omgeving van de brand werden gekoeld. Er zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen.

Tankbrand

Vanwege de sterke rookontwikkeling overwogen de hulpdiensten NL-Alert in te schakelen. Maar aangezien er al snel geen sprake meer was van rook, bleek dit niet nodig. Tijdens de brand staakte ProRail het goederenvervoer bij Pernis. Ook dit was maar voor korte duur, want al snel werd het treinverkeer in het industriegebied weer vrijgegeven.

Incidenten

Enkele uren na de melding verlieten de hulpdiensten het terrein. DCMR en de Zeehavenpolitie stellen een onderzoek naar de oorzaak van de brand in. Shell Pernis haalt de laatste maanden vaker het nieuws vanwege incidenten bij de raffinaderij. Zo woedde er eind juli een brand in een hoogspanningsstation. De raffinaderij moest daarom deels worden stilgelegd. Dit ging gepaard met grootschalig affakkelen van gassen. Ook was er in de zomer een lekkage van fluorwaterstof bij de raffinaderij.

ADM

De raffinaderij van Shell Pernis was de laatste dagen niet het enige bedrijf in het havengebied waar brand was uitgebroken. Ook stond er bij ADM aan de Elbeweg in de Europoort korte tijd een transportband voor sojabonen in brand. De brandweer wist dit snel te blussen, hoewel het daarvoor wel een overkapping moest slopen.

Zie ook: Contractors belangrijk voor procesveiligheid Shell Moerdijk