'Non-man entry'

Medewerkers van Reym hebben bij Sabic in Geleen een opslagtank met vastgekoekte vervuiling grotendeels op afstand weten te reinigen. Hiervoor gebruikten zij ‘non-man entry’-technieken.

Bij de periodieke inspectie en reiniging van tanks op het terrein van Sabic in Geleen werd de tank van 5.000 kubieke meter als lastigste om te reinigen beschouwd. Hij was gevuld met carbon black oil. “Deze substantie zat vastgekoekt op de bodem van de tank. Dat maakte het enorm moeilijk om hem schoon te krijgen”, zegt projectmanager maintenance Marc Bremmers van Sabic in ‘ReymTime’.

‘Non-man entry’

In samenspraak met Reym, de vaste reinigingspartner van Sabic, werd ervoor gekozen de tank met behulp van ‘non-man entry’-techniek te reinigen. Dit gebeurde op drie manieren. Eerst schoot een met lucht aangedreven luchtpistool een oplossing van verwarmd water en schoonmaakmiddel in de tank. Dit gebeurde van bovenaf de tank. Vervolgens deed een op afstand bestuurd reinigingskanon hetzelfde, maar dan vanaf de zijkant van de tank. Tot slot werd reinigingsoplossing naar binnen gespoten via het leidingsysteem, dat op de bodem van de tank was geïnstalleerd.

Vitonpakken

Dit alles zorgde ervoor dat het leeuwendeel van de vervuiling werd verwijderd. Van de 300 kubieke meter vastgekoekte carbon black oil bleef 60 kubieke meter over. Voor dit laatste beetje moesten Reym-medewerkers de tank in, waar zij de restanten met behulp van hogedrukspuiten verwijderden. Hiervoor hadden zij vitonpakken aangetrokken. De stikstofemissies die hierbij vrijkwamen, werden direct uit de tank gezogen. Vacuümwagens reden de losgespoten carbon black oil naar ATM in Moerdijk, waar dit verder werd behandeld. De reiniging duurde in totaal ongeveer zes weken. Bremmers toont zich tevreden: “Met de gekozen techniek heeft Reym zich bewezen als kennispartner op reinigingsgebied.”

Zie ook: Non-man entrysysteem goed voor Shell-award