Soms lijkt het wel eens dat ik van feestjes via recepties naar borrels ga en dat er zo veel te vieren is dat er haast geen tijd over blijft om ‘echt’ te werken. Hoewel het nog wat vroeg is voor een terugblik, het is pas oktober, heb ik toch alvast eens wat feestelijke hoogtepunten van afgelopen jaar teruggehaald en dat is best een indrukwekkend lijstje.

Door Karin Husmann

Uiteraard is het begin van 2013 goed gevierd met verschillende nieuwjaarsrecepties en hoewel dat ook een feest is, heeft dat toch een wat ritueel karakter en doen we dat ieder jaar op min of meer dezelfde wijze. Nee, het eerste echt grote feest was de opening van een nieuw pand van GDF Suez/Cofely half februari. Dat zette goed de toon, want het was een pracht event, dat volop ging over duurzaamheid en over innovatie. Een indrukwekkende presentatie van astronaut André Kuipers over de kwetsbaarheid van onze aarde, die hij zo mooi heeft gezien vanuit het ruimtestation ISS. Ik heb al veel presentaties van Kuipers gezien, -letterlijk gezien, want zijn voordrachten zijn altijd voorzien van veel en prachtige beelden – in mijn vorige functie als directeur van Space Expo in Noordwijk werkte ik veel met hem samen en zijn verhalen blijven inspireren.

De opening van de MDI splitter van Huntsman was een geweldig feest, met een indrukwekkende en persoonlijke speech van Jon Huntsman sr. Nadat uiteraard de nodige beleefdheden van wethouder, directeuren en CEO waren uitgewisseld, kreeg Jon Huntsman senior de zaal plat met een speech vol persoonlijke verhalen; zonder sentimenteel te worden, wist hij iedereen te raken op zodanige wijze dat iedereen er zijn eigen aanknopingspunten vond.

En in Rotterdam zijn er natuurlijk volop feestelijke gelegenheden waar een boottocht door de haven een geweldige manier is om met elkaar iets te vieren. De wereldhavendagen, de start van de stoompijp (het beste te zien vanaf het water) en de officiële opening van de vaarroute naar de tweede Maasvlakte waren prachtige tochten door mijn favoriete haven. Vanaf het water ziet alles er toch weer anders uit en zie je dingen die vanaf de weg niet te zien zijn, vooral grote stalen constructies in dokken zijn indrukwekkend en eigelijk alleen vanaf het water goed te zien.

Waarom vieren we eigenlijk met elkaar, en wat ‘hebben’ we er aan? Vieren is delen en daar worden de meeste mensen blij van, van dat geven, en ook de ontvangers worden doorgaans verwend en keren tevreden huiswaarts. Voor mezelf geldt dat als ik naar feestjes toega, ik de mooiste herinneringen heb aan vieringen waar ik geïnspireerd ben geraakt en waardoor ik rijker naar huis ging dan dat ik kwam. Dank vanaf deze plek aan Huntsman en Cofely voor de inspirerende bijeenkomsten, waar ik met veel plezier aan terugdenk.