Start onderzoek naar cybersecurity

Groenewaterstofalliantie

Er gaat een grootschalig onderzoek naar cybersecurity in de haven van Rotterdam van start. Het Havenbedrijf Rotterdam noemt dit van groot belang voor bedrijven in de haven.

Het onderzoek wordt verricht in samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam, FERM, SmartPort, de VeiligheidsAlliantie Rotterdam, de Avans Hogeschool en de Haagse Hogeschool. Volgens het havenbedrijf is de behoefte gegroeid aan ‘strategisch inzicht’ in cybersecurity, aangezien bedrijven steeds meer afhankelijk zijn van ICT en technologieën.

Cybersecurity

Wereldwijd neemt de hoeveelheid cyberaanvallen fors toe. Dit kost de mondiale economie ongeveer 445 miljard dollar, aldus het havenbedrijf. De cyberaanval op de containerterminal van APMT maakt duidelijk dat ook bedrijven in de Rotterdamse haven kwetsbaar zijn voor dit soort aanvallen.

Thema’s

Het onderzoek geldt als een nulmeting naar de huidige stand van zaken in de haven ten aanzien van cybersecurity in de haven. Drie thema’s worden belicht: (1) dreigingen en technische maatregelen, (2) technologische afhankelijkheden en organisatorische maatregelen en (3) kennis- en ontwikkelbehoefte voor informatievoorziening rond cybersecurity. De samenwerkende partijen zijn gezamenlijk tot deze opzet gekomen.

Zie ook: On the floor magazine Industriële Veiligheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in