'Port executives'

Het Havenbedrijf Rotterdam, Rotterdam School of Management en Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics bieden een nieuwe opleiding voor ‘port executives’ aan. In een week tijd worden toekomstige havenbestuurders klaargestoomd.

‘Port Executive Leadership Circle’ is de naam van de opleiding die in de eerste week van februari wordt gegeven. De opleiding duurt weliswaar maar een week, maar is volgens de initiatiefnemers intensief. Het programma kent een aantal bijzondere elementen. Zo kunnen studenten – in tegenstelling tot de meeste leiderschapsprogramma’s – zelf cases inbrengen, die ‘op academische wijze’ worden aangepakt. Verder is de opleiding gepersonaliseerd, van de intake, het lesmateriaal op maat, tot de opvolging achteraf. 

Kennis delen

“Je leert niet alleen in het programma, maar draagt er actief aan bij door je eigen kennis te delen. Zo creëren we een ‘ongoing learning circle’ van mensen die toegewijd zijn aan het veranderen van leiderschap in de haven”, licht academic director dr. Hannes Leroy van het Erasmus Centre for Leadership toe.

‘Port executives’

De meerwaarde van de opleiding tot ‘port executive’ zit hem volgens rector magnificus Rutger Engels van de Erasmus Universiteit Rotterdam in de combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktijkkennis uit de haven. “Dit zorgt voor een bijzondere wisselwerking. Dat is nodig, want de uitdagingen waar we voor staan in Rotterdam vragen bijzondere integratieve oplossingen, waarbij we over de grenzen van de eigen vakgebieden heen werken.” Ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat ‘port executives’ ‘andersoortige kwaliteiten’ nodig zullen hebben. “Door een gezamenlijk opleidingsprogramma aan te bieden kunnen we onze kennis en kunde delen met de havenleiders van de toekomst, en er zo voor zorgen dat havens maximale impact hebben op de samenleving.”

Zie ook: Leerlingen steken licht op in procesindustrie