Start bouw nieuwe sluis Terneuzen

In Terneuzen is officieel een begin gemaakt met de bouw van de nieuwe sluis. De Vlaamse minister Ben Weyts en zijn Nederlandse collega-minister Cora van Nieuwenhuizen staken de eerste spade in de grond.

“Vandaag gaat de schop in de grond voor de bouw van een van de grootste sluizen ter wereld,” zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). “Het resultaat van een mooie samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, die een belangrijke impuls gaat geven aan onze scheepvaart en industrie. De sluis wordt ook een icoon van duurzaamheid; de sluis wordt duurzaam gebouwd en volledig energieneutraal.”

Sassevaart

De bouw van het complex is gegund aan het Belgisch-Nederlandse consortium Sassevaart. Hiermee is overeengekomen dat Sassevaart de sluis bouwt voor een bedrag van 753,3 miljoen euro. Nederland betaalt 190 miljoen euro; de overige kosten zijn voor Vlaanderen. Uit Europese fondsen wordt 48 miljoen euro bijgedragen. In 2022 moet de sluis klaar zijn. In vergelijking met de huidige Westsluis wordt de nieuwe sluis 2,5 meter dieper, 15 meter breder en 137 meter langer. Ook zullen schepen de sluis een stuk sneller kunnen passeren.