Air Products sponsort vijf van de zeven Nederlandse teams die met een waterstofvoertuig aan de 27e editie van de Shell Eco Marathon deelnemen. Daarnaast is het bedrijf nauw betrokken bij het voorlichten van deze teams over de technologie en veiligheidsaspecten van het werken met waterstof als energiebron.

De Shell Eco Marathon, die in mei plaatsvindt op het circuit van Lausitz in Duitsland, is bedoeld voor studenten van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. De bedoeling is dat ze in teams voertuigen ontwikkelen die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Dat mag op conventionele brandstoffen (benzine, diesel of LPG) of alternatieve brandstoffen (biobrandstof, ethanol, zonne-energie of waterstof). Er zijn twee categorieën voertuigen: de ‘prototypes’ die er futuristisch en gestroomlijnd uitzien, en de ‘urban concepts’ die meer op de auto’s van nu lijken. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz in Duitsland doen dit jaar 222 teams uit 26 landen mee, waaronder een recordaantal van elf Nederlandse teams. De race heeft als doel om jongeren te stimuleren nieuwe innovaties en duurzame oplossingen te bedenken voor transport en mobiliteit. Air Products vindt het belangrijk om waterstof onder de aandacht te brengen van de jonge technici, die er later in de praktijk mee te maken krijgen.

Air Products sponsort vier waterstofteams in de categorie ‘prototype’: het Eco-Runner Team Delft van de TU Delft, Phidippides van de Hogeschool Rotterdam, Triple-X van Damstede in Amsterdam en Team HvA Amsterdam van de Hogeschool van Amsterdam. In de categorie ‘urban concept’ sponsort het bedrijf The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool. De voertuigen van deze teams worden aangedreven met behulp van een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit.

Wereldwijd rijden er al honderden voertuigen op waterstof. Deze techniek is veilig en schoon en levert een belangrijke bijdrage aan de reductie van emissies door het verkeer. Door het sponsoren van de Shell Eco Marathon wil Air Products de bekendheid van waterstof vergroten en laten zien wat er al mogelijk is met waterstof als energiebron. Bij de ongeveer honderdtwintig waterstof tankstations, die het bedrijf wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, en Groot-Brittannië. In december 2010 leverde het bedrijf de tankzuil voor het eerste openbare waterstoftankstation in Nederland. De tankzuil van het type Series 100 staat bij het AVIA-tankstation VéBé van Steijn in Arnhem en is onderdeel van het HyMove-project.