Specifieke training voor studenten industrieel klimmen

Height Specialists en het opleidingsonderdeel industrieel klimmen van het CIOS Goes Breda slaan de handen ineen. Vierdejaars studenten van de opleiding met profiel Buitensport gaan een specifieke klimopleiding volgen.

 CIOS via Ferenc 2

Een trainer van Height Specialists verzorgt de opleiding, die zal bestaan uit zeven trainingen. De eerste vijf trainingsdagen vindt de training plaats in Goes en de laatste tweerainingen in het trainingscentrum van Height Specialists in Bergschenhoek.

De samenwerking komt voort uit een ludiek project in juni van dit jaar. De studenten van CIOS Goes Breda verzorgden toen de schoonmaak van de Alticom mediatoren in Goes onder begeleiding van supervisors van Height Specialists. “We willen onze studenten voorbereiden op de veranderende markt van de buitensport”, aldus Ferenc Weisz, teamleider CIOS Goes Breda. “Hoe ziet het werkveld er uit voor de buitensportinstructeur van de 21e eeuw? Het is in mindere mate mogelijk om het hele jaar rond te kunnen werken in de buitensport. Om onze studenten een betere kans op de arbeidsmarkt te geven zijn we op zoek naar ‘crossovers’. Verschillende werkvelden zoeken elkaar steeds meer op om elkaars expertise te gebruiken voor het beroep van de toekomst. Leid je glazenwassers op om te werken op hoogte of leer je buitensporters ramenwassen? In Height Specialists hebben we de ideale partner gevonden die de expertise heeft om onze studenten op te leiden. Door samen om tafel te gaan zitten hebben we een innovatief opleidingstraject neer kunnen zetten.”

De studenten krijgen, naast een praktijkgedeelte, ook veel theoretische kennis voorgeschoteld. Rick van der Lely, operationeel manager van Height Specialists: ‘Het één gaat gewoonweg niet zonder het ander. Een gedegen theoretische basis is nodig om goed te begrijpen wat je doet. Veiligheid gaat bij ons boven alles, in ons dagelijkse werk en natuurlijk ook in de trainingen die we geven’. De samenwerking met het CIOS is voor het bedrijf een logische keuze. Van der Lely: ‘Het beroep van rope access technician is opkomend. Het is fijn te zien dat een instituut als het CIOS dit zo oppakt met een nieuwe opleidingsrichting. Als marktleider in de branche in Nederland werken we graag mee aan dit initiatief’.

Na afloop van de training volgt een proeve van bekwaamheid. Studenten die door de toets heen komen ontvangen een certificaat. Voor een aantal studenten bestaat de mogelijkheid om een stageperiode bij Height Specialists te lopen. Beide partijen hebben de intentie om deze samenwerking structureel te maken.