Amerikanen onderzochten wat kustbewoners van 192 landen aan de Stille, Indische en Atlantische Oceaan en de Zwarte en Middellandse Zee allemaal in zee dumpen. Aan de hand van regionale en landelijke afvalverwerkingscijfers over een bepaald jaar schatten ze hoeveel van dat plastic afval er vermoedelijk in zee terechtkwam.

Door Ellen den Broeder

En dat is veel, heel erg veel, namelijk zo’n 4,8 tot 12 miljoen ton plastic per jaar! Als je je verder inleest in dit wereldwijde probleem, ontdek je dat er nog veel meer onderzoeken zijn met nog veel grotere getallen. Bij een andere studie van 5 Gyres werden er maar liefst vijf biljoen (hoe schrijf je dat in cijfers….) stukjes plastic, opgeteld 269 ton in gewicht, uit de oceaan gehaald.

Getallen en gewichten doen er niet zoveel toe volgens mij. Die zijn namelijk in alle onderzoeken heel erg groot. Wat er wel toe doet, is wat er met de uit zee gehaalde plastic soep gebeurt. WNF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee laat het fonds zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Een groep ondernemers helpt om lokale bedrijven op te zetten die op vernieuwende manieren met recycling en vervanging aan de slag gaan. Oud plastic kan bijvoorbeeld als grondstof worden gebruikt voor 3D-printers. Dan wordt het lonend om plastic in te leveren in plaats van het weg te gooien.

Pharell Williams, bekend van de superhit Happy, draagt ook een steentje bij. Hij helpt sinds enige tijd bij het ontwerpen van kleding voor G-Star. En dat is fantastisch, want die collectie wordt gemaakt van garens van vezels uit gerecycled plastic afval uit de oceanen.

Dichterbij huis vinden we ook mooie voorbeelden van recycling. Plastic Whale en Ecover zijn sinds een jaar of drie partners in plasticvisserij. Dit Nederlandse bedrijf is ontstaan dankzij het vissen naar plastic; uit de Amsterdamse grachten vissen ze plastic op. Van het opgeduikelde plastic maakt Plastic Whale onder andere boten. Inmiddels verwerkt Ecover het gedumpte materiaal in een fles voor afwasmiddel.

Onze ‘eigen’ DSM draagt ook een steentje bij door het (samen met watersportmerk Starboard) verzamelen van oude visnetten en die te hergebruiken tot een materiaal voor componenten voor onder meer surfboards. Het verzamelen, sorteren, reinigen en verwerken van de visnetten creëert ook nog eens duurzame vormen van levensonderhoud voor verschillende lokale gemeenschappen in India. Het is niet zomaar een projectje, het past als mooie oplossing goed bij de bevindingen van de Verenigde Naties die beweren dat er jaarlijks ten minste acht miljoen ton plastic in de zeeën en oceanen terecht komt. En, schrik niet, achtergelaten en gedumpte visnetten zijn een belangrijk deel van het probleem. Volgens een rapport van Food & Agriculture Organization (FAO) en het Environment Program van de VN, blijven die visnetten honderden jaren rondzweven in de mariene ecosystemen. Experts hebben uitgerekend dat momenteel ongeveer 640 duizend ton van deze netten in de zeeën en oceanen aanwezig is, dat is ongeveer tien procent van al het afvalplastic in zee.