Veiligheidscamera's

Sinds een jaar staat in de haven van Moerdijk een netwerk van slimme camera’s opgesteld. Met behulp van artificiële intelligentie worden deze steeds slimmer.

Doordat de camera’s in de haven van Moerdijk – en in de haven van Oostende – zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie, kunnen deze zelf meer beelden analyseren en meer verdachte situaties opmerken dan menselijk mogelijk is. De camera’s zijn een ondersteuning voor bewakers in de controlekamer.

Stevige stappen vooruit

Het project wordt uitgevoerd onder de naam ‘PASSAnT’. Hierin werken tien partners uit Nederland en België samen om de veiligheid in havens te verbeteren. Ze zeggen een jaar na de start ‘al stevige stappen vooruit’ te hebben gezet. Het eindpunt zou zelfs in zicht zijn: de ontwikkeling van een intelligent observatiesysteem op basis van artificiële intelligentie.

Slimme camera’s signaleren

“Door middel van een technologie die de werking van het menselijk brein nabootst, ‘leert’ het systeem hoe een voetganger, fietser, auto of vrachtwagen er uitziet”, licht Egbert Jaspers toe. Hij is directeur van ViNotion, een van de deelnemers aan het project. “Vervolgens analyseert het algoritme het bewegingspatroon van die persoon of dat voertuig over de beelden van verschillende camera’s heen, en bepaalt het of dit patroon overeenkomt met de verwachtingen. Als de camera’s een situatie signaleren die afwijkt van de verwachting, krijgt een menselijke bewaker daar melding van.” Dit laatste, wat in vaktermen een ‘re-identificatie over camerabeelden heen’ heet, geldt als een grote doorbraak in beeldverwerking. De bewaker kan nagaan wat er aan de hand is, en het systeem daarop weer feedback geven. Zo worden de camera’s steeds slimmer, en de analyses betrouwbaarder, aldus het Havenbedrijf Moerdijk. (Archieffoto)

Zie ook: Door met elektronische neuzen in Moerdijk