Eerste jacket

De Sleipnir heeft dit weekend het eerste jacket voor een van de twee transformatorstations van het windpark Hollandse Kust (zuid) op de zeebodem geplaatst. Deze onderbouw wordt nu verder geïnstalleerd.

Het offshore hijsschip van Heerema voer het gevaarte van 3.200 ton naar de locatie op zee, 22 kilometer voor de kust van Zuid-Holland en plaatste het op de zeebodem. Het jacket is 29 meter lang, 20 meter breed en 46 meter hoog. De onderbouw is het fundament voor Alpha, het eerste van twee transformatorstations voor het windpark Hollandse Kust (zuid). Het andere transformatorstation heeft de naam ‘Beta’. Het windpark wordt door Vattenfall gerealiseerd.

 Eerste jacket

De komende maanden worden de twee 220 kV-zeekabels op het jacket aangesloten, die de stroom van de windparken naar de Maasvlakte transporteren. De bovenbouw van het jacket –  het transformatorplatform zelf –  wordt volgend jaar op de onderbouw gehesen. Tennet verwacht het transformatorstation eind 2021 in gebruik te nemen. De netbeheerder bouwt op land een nieuw transformatorstation en breidt het hoogspanningsstation ‘Maasvlakte 380 kV’ uit.

Standaardisatie

Tennet plaatst in totaal vijf identieke transformatorstations voor de te bouwen windparken op zee. Ook gebruikt het dezelfde soort kabelverbinding naar de kust. Door deze standaardisatie, stelt Tennet, kan het efficiënt, goedkoop en snel bouwen.

Zie ook: Mega-stopcontact kiest ruime sop