5G-test

Shell wil over twee jaar in Rotterdam een eerste proefboring naar aardwarmte doen. Daarna zouden meerdere boringen kunnen volgen.

De oliemaatschappij heeft hiervoor een vergunningsaanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In een persbericht meldt Shell dat het in de regio Rotterdam aardwarmte wil ‘ontwikkelen’. Het wil het ‘aardwarmtepotentieel’ in Rotterdam in kaart brengen, wat eind 2020 kan worden gevolgd door een eerste proefboring naar aardwarmte. Hierna zouden volgens Shell ‘meerdere boringen’ in de jaren daarna kunnen volgen.

Aardwarmte

Shell wil onderzoeken hoe warmte van een diepte van twee- tot drieduizend meter kan worden gewonnen, op een ‘veilige en verantwoorde’ wijze. Het wil het gebruik van aardwarmte zoveel mogelijk combineren met bestaande industriële locaties. Ook wil Shell aansluiting zoeken bij bestaande warmte-infrastructuur.

Oordeel vellen

Naar verwachting zal het ministerie de komende maanden een oordeel vellen over de vergunningaanvraag. In een recente beleidsbrief van het ministerie wordt aardwarmte genoemd als een belangrijke toekomstige energiebron voor duurzame warmte in de gebouwde omgeving en in de glastuinbouw. Volgens Shell is het niet de enige die een vergunning heeft aangevraagd voor het proefdraaien met aardwarmte in Rotterdam. Shell ziet deze stap als een aanvulling op overige groene activiteiten als wind-op-zee en zonne-energie.

Zie ook: Shell Pernis aangesloten op warmtenet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in