Shell laat zich steeds meer van haar duurzame kant zien. Het bedrijf kondigt aan zijn CO2 footprint in 2050 met de helft te willen verminderen. Ook lanceert het een nieuwe duurzaamheidsdienst voor zakelijke klanten.
De ambitie om de CO2 footprint met vijftig procent te verminderen, geldt niet alleen voor de eigen activiteiten van Shell maar ook voor het gebruik van haar producten door eindgebruikers. Dit blijkt uit een interview van president-directeur Marjan van Loon met het Financieele Dagblad.
Elektrisch
Op de vraag hoe Van Loon deze doelstelling verwacht te realiseren, wijst zij op het ontwikkelen van schonere brandstoffen, het opschroeven van de productie van duurzame energie en het stimuleren van elektrisch rijden. “We zetten zelf laadpalen neer, hebben laadpaalbedrijf Newmotion gekocht en het Ionity-samenwerkingsverband aangekondigd, dat laadpalen langs de Europese snelwegen uitrolt. We hopen zo mensen te kunnen verleiden elektrisch te gaan rijden omdat het opladen goed is verzorgd. Dat gaat ook steeds sneller. Aan de nieuwste laadpalen ben je in vier tot acht minuten klaar. Dan kun je even plassen, een kop koffie drinken en weer door.”
Nieuwe dienst Shell
Op het Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch lanceerde Shell ook een nieuwe dienst voor haar zakelijke klanten. De oliemaatschappij helpt hen de CO2-uitstoot van het wagenpark te compenseren. De service geldt uitsluitend voor klanten die gebruikmaken van Shells tankkaart voor bedrijven en gaat in drie stappen. Eerst wordt in beeld gebracht hoeveel CO2-uitstoot bedrijven met hun wagenpark veroorzaken. Vervolgens krijgen zij advies hoe dit valt te verminderen, bijvoorbeeld door het rijgedrag wat aan te passen. Ten derde compenseert Shell de CO2-uitstoot namens elke klant, die doorvoor ‘CO2-credits’ ontvangt.
Compensatie
De eerste klant die van deze service gebruikmaakt is consultancybureau Accenture. Dit bedrijf wil zijn CO2-uitstoot ook met de helft verlagen, maar dan al binnen drie jaar. “Daartoe nemen we op het gebied van mobiliteit diverse maatregelen ter vermindering, dan wel verduurzaming. Compensatie is vervolgens de nog altijd nodige laatste stap. Vanuit de samenwerkingsrelatie met Shell maken we hier de grootste impact”, licht country managing director Manon van Beek van Accenture uit op de website Consultancy.nl.