waste-to-chemicals

Het consortium dat in de Botlek een waste-to-chemicals-fabriek wil bouwen, heeft in Shell een nieuwe partner gevonden. De plant gaat groene methanol uit afval produceren.

Anderhalf jaar geleden presenteerde een consortium bestaand uit Nouryon, Air Liquide, Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam de plannen om in de Botlek een waste-to-chemicals-plant te bouwen. Shell wordt nu aan dit rijtje toegevoegd als investeerder in het project. Elk van de vijf deelnemers heeft een belang van 20 procent in de speciaal hiervoor opgerichte joint venture W2C Rotterdam BV.

Waste-to-chemicals

Shell zal samen met Nouryon de groene methanol gaan afnemen. De plant gaat jaarlijks 360.000 ton afval recyclen tot 270 miljoen liter methanol. Het stoot hierbij fors minder CO2 uit dan wanneer de methanol uit aardgas zou worden gemaakt. Consortium-deelnemer Enerkem heeft in Canada al een fabriek met deze technologie draaien. De plant in Rotterdam wordt groter. Hij zal twee productielijnen in plaats van één krijgen en profiteren van de in Rotterdam aanwezige infrastructuur. Air Liquide gaat de benodigde zuurstof voor het proces leveren en Nouryon levert de waterstof.

Transportsector

Andrew Murfin, general manager advanced biofuels bij Shell, noemt het vooruitzicht ‘spannend’ om met behulp van biomethanol de uitstoot van CO2 in de transportsector te verkleinen. “Transport is goed voor een vijfde van de wereldwijde energiegerelateerde CO2-uitstoot. De sector zal nog jarenlang behoefte houden aan vloeibare brandstoffen, vooral voor lange ritten en zware voertuigen.”

In de loop van dit jaar moet de knoop worden doorgehakt over de definitieve investering. Naar verwachting zal de plant in 2021 gereed zijn.

Zie ook: Eerste negen miljoen voor groene methanolfabriek