Fornuizen

TechnipFMC gaat de acht nieuwe fornuizen leveren, waarmee Shell het chemisch complex in Moerdijk wil verduurzamen. Volgens berichten in de media gaat het om een contract van tussen de 75 en 250 miljoen dollar.

Beide partijen hebben een EPF-contract afgesloten, wat inhoudt dat TechnipFMC verantwoordelijk is voor het ontwerp, de inkoop en de bouw van de acht nieuwe ethyleenfornuizen. De aannemer kondigt aan hierbij gebruik te maken van zijn nieuwe ‘radiant coil’-ontwerp. 

Ethyleentechnologie

“We zijn erg blij geselecteerd te zijn voor dit belangrijke moderniseringsproject voor Shell. We staan achter de inspanningen van het projectteam om de CO2-uitstoot te reduceren. Deze toekenning benadrukt ook onze leiderschapspositie op het gebied van ethyleentechnologie en de innovaties die we hebben volbracht in het verbeteren van energie-efficiency”, zegt Catherine MacGregor van TechnipFMC.

Fornuizen

Shell maakte in september bekend dat het zestien oude fornuizen bij Shell Moerdijk gaat vervangen door acht energie-efficiëntere exemplaren. Hiermee verwacht het bedrijf de CO2-uitstoot met 10 procent te verlagen. Ook zal de uitstoot van zwavel, stikstof en fijnstof dalen.

Modules

De nieuwe fornuizen worden in modules naar Moerdijk verscheept, waar ze zullen worden geïnstalleerd. Omdat dit stapsgewijs gebeurt, kan de stoomkraker tijdens het project in bedrijf blijven. In 2025 moeten de werkzaamheden van ‘Project Skyline’ zijn voltooid. 

Zie ook: Nieuwe, efficientere fornuizen voor Shell Moerdijk