Porthos

Niet langer praten, maar gewoon doen. Zo staat general manager Jos van Winsen van Shell Pernis erin, wanneer het over Porthos gaat.

Porthos is de naam van de nog aan te leggen infrastructuur, waarmee afgevangen CO2 van fabrieken naar lege gasvelden in de Noordzee kan worden getransporteerd. Het Havenbedrijf Rotterdam is de initiatiefnemer hiervan en nu bezig het pijpleidingensysteem van de grond te krijgen. Hierdoor kan snel en relatief goedkoop de uitstoot van CO2 grondig naar beneden worden geschroefd.

Meedoen

Vorige week opende Shell op feestelijke wijze de nieuwe SDA-fabriek bij Shell Pernis [in het volgende nummer van Europoort Kringen uitgebreid aandacht hiervoor, red.]. Tegen de verslaggever van het Financieele Dagblad liet Van Winsen weten sowieso op de CO2-ringleiding aan te willen sluiten. “Als de centrale pijpleiding voor transport van CO2 er ligt, dan gaat Shell meedoen”, tekent de krant op uit de mond van de raffinaderijdirecteur.

Porthos

“Porthos moeten we gewoon doen. Er is wat mij betreft genoeg gepraat”, aldus Van Winsen. Volgens hem kan worden begonnen met het afvloeien van 500.000 ton CO2 via Porthos, wat op termijn kan worden uitgebreid naar 1,5 miljoen ton per jaar. De jaarlijkse CO2-uitstoot van Shell Pernis bedraagt ongeveer 4,3 miljoen ton. Van Winsen is optimistisch – ‘wel positief’, zegt hij zelf – over de waarschijnlijkheid dat de CO2-infrastructuur wordt gerealiseerd. (Foto: Vincent Bergman – Business Content Media)

Zie ook: SDA-unit Shell Pernis in gebruik genomen