Japanse handen

Shell en PGGM hebben laten weten ‘de mogelijkheid te onderzoeken’ om een bod te doen op de veiling van Eneco. Vooral het groene karakter van de energiemaatschappij spreekt beide aan.

In een persbericht en een open brief maken de twee hun belangstelling in Eneco wereldkundig. In december vorig jaar maakten de aandeelhouders van Eneco bekend dat het energiebedrijf door middel van een ‘gecontroleerde veiling’ zal worden verkocht.  Daarbij zal de hoogste prijs alleen niet van doorslaggevend belang zijn, was de boodschap. Ook duurzaamheid en behoud van werkgelegenheid wegen mee.

Bijdrage Eneco

Het consortium van Shell en de pensioenuitvoerder zegt ‘onder de indruk’ te zijn van de bijdrage die de energiemaatschappij heeft geleverd aan de Nederlandse energietransitie door haar investeringen in duurzaamheid en hernieuwbare energie. Samen denken de oliemaatschappij en PGGM ‘de kennis, ambitie en financiële slagkracht’ te hebben om hierop voort te kunnen bouwen.

Groeiend aantal klanten

“De energietransitie biedt goede kansen voor langetermijninvesteringen in een duurzamere economie”, zegt Frank Roeters van Lennep, chief investment officer private markets bij PGGM. “Wij denken dat Eneco een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van de gezamenlijke ambities van het consortium. PGGM en Shell brengen complementaire ervaring en expertise in de activiteiten van Eneco. Samen kunnen we een groeiend aantal klanten in Noordwest-Europa van betaalbare, duurzame energie voorzien.”

Emissies reduceren

Ook Maarten Wetselaar, integrated gas & new energies director bij Shell, ziet kansen. “Van de productie van hernieuwbare energie tot trading en de levering ervan thuis, onderweg en op werk. De activiteiten van Eneco passen goed bij onze New Energies-activiteiten en bij onze ambities om steeds weer nieuwe manieren te vinden om emissies te reduceren en meer en schonere energie te leveren. Het consortium richt zich op het uitbreiden en ontwikkelen van bedrijfsmodellen die zowel maatschappelijke als commerciële waarde creëren.”

Zie ook: Shell gaat zonnepark in Moerdijk bouwen