Nedcargo

Shell gaat de CO2 compenseren die bij het wegtransport van Nedcargo vrijkomt. Het is voor het eerst dat een logistieke dienstverlener hiervoor met Shell samenwerkt.

Beide bedrijven hebben hiervoor vorige week een overeenkomst gesloten. De CO2-uitstoot van Nedcargo zal worden gecompenseerd door in Peru bossen te beschermen en aan te planten. “Onze missie is om een logistieke keten zonder verspilling te realiseren”, licht Nedcargo-directeur Roderick de la Houssaye toe. “We willen onze CO2-uitstoot in Nederland en België zoveel mogelijk reduceren. We volgen de ontwikkelingen rond elektrificeren van transport en mogelijk gebruik van waterstof met grote belangstelling. Voorlopig zijn we echter nog aangewezen op fossiele brandstoffen, en dus stoten we CO2 uit. Dat willen we zoveel mogelijk compenseren.”

Wereldwijd

Shell heeft een programma ontwikkeld waarmee logistieke dienstverleners hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. Hiervoor werkt Shell wereldwijd samen aan projecten die de CO2 in de atmosfeer moeten verlagen. Deze genereren credits, waarmee bedrijven de CO2-uitstoot van hun wagenpark kunnen compenseren. “Het compenseren van CO2-uitstoot biedt diverse voordelen”, vertelt Fedde Wielenga, salesmanager Nederland bij Shell. “Een logistiek bedrijf verduurzaamt zijn activiteiten en voldoet op deze manier aan de steeds verder toenemende eisen van interne en externe belanghebbenden als het gaat om milieuprestaties. De service wordt eenvoudig gekoppeld de Shell-card. Het bedrijf heeft er verder geen omkijken naar.”

Maatregelen Nedcargo

Nedcargo kondigt daarnaast aanvullende maatregelen aan. Het bedrijf zet de komende jaren zeventien miljoen euro te steken in ‘verduurzaming van de activiteiten’. Zo zullen alle euro 5-vrachtwagens worden vervangen door schonere vrachtwagens. Verder zijn twintig langere en zwaardere vrachtwagencombinaties besteld, die een brandstofbesparing tot dertig procent kunnen opleveren.

Zie ook: Nedcargo verkoopt bedrijfsonderdeel aan CCT