Gevaar in zeecontainers

De Nederlandse Douane en Atos werken samen in een Europees project, waarbij sensoren gevaar in zeecontainers detecteren. Het systeem slaat alarm bij zowel chemische, biologische, radiologische, nucleaire als explosieve dreigingen.

COSMIC is de naam van het project, waarin vanuit een Europees fonds voor onderzoeksprogramma’s ongeveer 3,5 miljoen euro wordt gestoken. Het doel is een geavanceerd inspectiesysteem te ontwikkelen, om verborgen of meegesmokkelde dreigingen in zeecontainers te traceren. 

Gevaar in zeecontainers

Aan Atos is de taak toevertrouwd dit systeem te ontwikkelen. Het kan data analyseren die afkomstig zijn uit sensoren en van ‘externe bronnen’. Met behulp van software en algoritmes kunnen de gegevens worden beheerd, gecontroleerd en kunnen er op basis hiervan besluiten worden genomen. Volgens het IT-bedrijf zijn de detectieresultaten niet alleen betrouwbaar, maar ook snel. Ook is er hiermee minder handmatige inspectie nodig, wat de kosten zal doen verminderen.

Het detectiesysteem wordt in Nederland getest in samenwerking met de Nederlandse Douane. De andere testlocaties zijn in Spanje en Albanië.

Zie ook: Havenbedrijf Rotterdam wil containeroverslag MV2 vergroten