SDA-unit

Bij de raffinaderij van Shell Pernis is de nieuwe SDA-unit in gebruik genomen. Hiermee kan Shell schone gasolie voor schepen produceren.

De SDA-unit – deze afkorting staat voor ‘solvent deasfaltering – stelt Shell Pernis in staat een groter deel van de olie om te zetten in schonere transportbrandstoffen. Hieronder valt ook gasolie voor zeeschepen, die aan de IMO 2020-eisen voldoet.

SDA-unit

Shell nam eind 2015 de beslissing om de unit te bouwen. Bij de bouw maakte het gebruik van een modulaire aanpak, een beslissing waarop Shell nu met tevredenheid terugkijkt. Dit kwam de veiligheid ten goede, versnelde de oplevering en drukte de kosten, aldus de oliemaatschappij. De modules zijn in China gebouwd, vanwaar ze naar Rotterdam zijn verscheept en op de site van de raffinaderij zijn geïnstalleerd. De unit is geplaatst tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden. Hierdoor heeft dit de dagelijkse operatie van de raffinaderij relatief weinig beïnvloed.

Hogere marges

De SDA-unit is tien verdiepingen hoog en verwerkt zware brandstoffen tot schone middendistillaten. Volgens Shell biedt dit meer flexibiliteit bij de verwerking van ruwe olie, waardoor de raffinaderij beter kan inspelen op de actuele situatie in de markt en hogere marges kan opstrijken. “De raffinaderij van Shell in Pernis is nu klaar om te voldoen aan de groeiende vraag naar schonere transportbrandstoffen die de Europese bevolking en economie in beweging houden. Deze fabriek maakt met behulp van innovatieve nieuwe technologie optimaal gebruik van de bestaande installaties in Pernis”, licht Robin Mooldijk toe, executive vice president manufacturing.

Zie ook: Shell Pernis aangesloten op warmtenet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in