Ammoniakplants

Proton Ventures en Duiker Combustion Engineers willen samen wereldwijd ammoniakplants gaan bouwen. Uit wind- en zonne-energie gewonnen ammoniak zal in hogetermperatuurwarmte worden omgezet.

Beide bedrijven maakten het nieuws van de strategische samenwerking eind vorige week bekend. Het in Schiedam gevestigde Proton Ventures bouwt over de hele wereld kleinschalige ammoniakplants waar de conversie van wind- en zonne-energie naar ammoniak plaatsvindt. Duiker CE heeft de Stoichiometry Controlled Oxidation (SCO) technologie ontwikkeld, die ammoniak in hogetemperatuurwarmte omzet. Dit gebeurt in een oven of fornuis, waarbij volgens de bedrijven geen CO2 en zeer weinig NOX vrijkomt. Deze emissies zijn zo laag doordat de ammoniak bevattende brandstof op een gecontroleerde wijze wordt geoxideerd.

Ammoniakplants

“De SCO-technologie die Duiker CE biedt, opent nieuwe mogelijkheden voor het toepassen van lokale ammoniakproductie van kleine tot grote schaal waarbij te denken is aan conversie van power plants naar schonere brandstoffen met behoud van de bestaande installaties. Een combinatie van onze expertises leidt tot deze unieke samenwerking”, verklaart Hans Vrijenhoef, ceo bij Proton Ventures.

Ander klantsegment

Duiker CE is vooral in de (petro)chemische industrie actief, waar de technologie zich volgens het bedrijf  technisch en commercieel heeft bewezen. Albert Lanser, business development director Duiker CE: “Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om onze SCO-technologie wereldwijd op de kaart te zetten bij een totaal ander klantsegment dan die Duiker CE nu bedient. Bovendien is deze technologie in combinatie met een groene ammoniak productie-unit in staat een daadwerkelijke bijdrage aan het klimaat te leveren doordat ammoniak bij verbranding geen CO2 uitstoot. Zo heeft de samenwerking met Proton Ventures een versterkend effect op de business propositie. Immers, we kunnen de klant nu een totaal concept aanbieden voor een verduurzaming van zijn warmtevraag of productieproces.”

Zie ook: TU Delft starten Battolyser