Selecteer Pagina

Russisch schip uit Eemshaven geweerd

door | 23 mei, 2024 | Eemsdelta

Eemshaven

Foto: Eemsdelta Kringen/Danny Cornelissen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Russisch schip de toegang tot de Eemshaven geweigerd. Dit is om het risico op spionage te beperken.

Demissionair minister Kasja Ollongren van Defensie maakte dit bekend tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer. Onderzoek van het Nederlandse tv-programma Pointer heeft uitgewezen dat het koelschip van het Russische bedrijf Norebo elke twee weken in de Eemshaven aanlegt in de buurt van een militair terrein. Er zijn sterke aanwijzingen dat het schip te maken heeft met spionageactiviteiten.

Geen toegang tot Eemshaven

Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doen besluiten dat het vaartuig geen toestemming meer krijgt van Groningen Seaports om in de Eemshaven aan te leggen. Ollongren liet dit weten in antwoord op vragen van NSC-Tweede Kamerlid Isa Kahraman. Volgens Ollongren is de Eemshaven geen militaire haven en zijn er maatregelen genomen ter voorkoming van spionage. Verdere details hierover kon zij vanwege veiligheidsoverwegingen niet geven.

Zie ook: Vopak mede-eigenaar EemsEnergyTerminal

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!