Rotterdamse procesindustrie opent haar deuren

De Rotterdamse procesindustrie heeft grote behoefte aan vakmensen als technici, beroepsoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. Om scholieren hiervoor warm te maken, openden vijftien bedrijven hun deuren tijdens de Week van de Procestechniek.

Ruim negenhonderd leerlingen van drieëntwintig scholen kwamen hierop af. De deelnemende bedrijven waren AVR, Air Products, BP Raffinaderij B.V., Emerald, Huntsman, HVC, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Neste, Odfjell, Plant One, Shin-Etsu, Team Terminal en Tronox. De leerlingen kregen daar een rondleiding en bezochten de controlekamer of het laboratorium. Ze kregen uitleg over de bediening en het beheer van de fabrieken en het belang van maintenance. Ook het productieproces en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kwamen aan de orde.

Aan de slag met afsluiters

Het EIC Mainport hield een havenexpositie, waar scholen een bezoek aan konden brengen. Leerlingen konden in het chemielab proefjes met verschillende vloeistoffen uitvoeren, en in het technolab gingen ze aan de slag met afsluiters en pompen van de proeffabriek. Vertegenwoordigers van het Techniek College Rotterdam en het Scheepvaart en Transport College gaven voorlichting over diverse vervolgopleidingen en de beroepen in de procestechniek en maintenance. Volgens het EIC sloeg de voorlichting aan. “Ik had al interesse om procesoperator te worden, maar na de voorlichting weet ik zeker”, zou een van de leerlingen hebben gezegd.

Loopbaan in de procesindustrie

De bedrijfsbezoeken vonden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond werd de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR). Het EIC verzorgde de coördinatie in de regio Rijnmond. “Met dit project wil de organisatie laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er zijn goede loopbaanperspectieven”, aldus het EIC.

Zie ook: Technisch personeel wordt steeds schaarser