AC-motoren

De gemeente Rotterdam wil met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen samenwerken om concrete duurzaamheidsmaatregelen te realiseren. Dit moet aan Rotterdamse klimaattafels gebeuren.

Het gaat in totaal om vijf klimaattafels: schone energie, haven & industrie, mobiliteit, consumptie en gebouwde omgeving. De tafels staan onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Het is de bedoeling dat de deelnemers gezamenlijk tot concrete projecten komen. Als voorbeeld worden het ontwikkelen van elektrolyzers in de haven genoemd, die op grote schaal groene waterstof produceren. Een ander voorbeeld is het stimuleren van het gebruik van elektrische deelauto’s in de stad.

Rotterdamse klimaatalliantie

Het streven is om voor het eind van het jaar een Rotterdams klimaatakkoord te sluiten, waarin de projecten zijn opgenomen. De gemeente benadrukt in een persbericht dat de plannen niet alleen het milieu, maar ook de economie ten goede kunnen komen. “We pakken het aan op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken”, stelt wethouder Arno Bonte (duurzaamheid en energietransitie). Hij verklaart verder: “We zien de energietransitie niet alleen als opgave, maar vooral ook als kans voor nieuwe bedrijvigheid, extra banen en een mooiere stad. Die kans willen we benutten.”

Zie ook: Gemeenteraad Rotterdam sluit klimaatakkoord