Rotterdams klimaatakkoord

Op dit moment worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet van het Rotterdamse klimaatakkoord. Duidelijk is dat dat van Haven & Industrie over twee sporen gaat lopen.

Dit verklapte de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) gisteren op het congres Rotterdam Energy Port. Dit voorjaar werden de voorbereidingen voor het Rotterdamse klimaatakkoord officieel afgetrapt met een bijeenkomst op de oude zwembadbodem van het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam. Het doel is om aan vijf klimaattafels concrete plannen te ontwikkelen. Op 22 november a.s. zullen de resultaten worden gepresenteerd.

Rotterdamse klimaatakkoord

“Ik wil het gras niet voor de voeten wegmaaien van voorzitter Alice Krekt [voorzitter van de Rotterdamse klimaattafel Haven & Industrie, red.], maar kan wel zeggen dat het akkoord over twee sporen gaat lopen. Ten eerste een forse elektrificatie bij veel processen in de haven. En als tweede de inzet van hogetemperatuurprocessen met behulp van waterstof.” 

Naar Wiebes

Bonte erkende dat daarvoor infrastructuur en investeringen nodig zijn. “Om infrastructuur van de grond te krijgen, hebben we het Rijk nodig. Wanneer het akkoord klaar is, is onze eerste actie een bezoek aan minister Wiebes [van Economische Zaken en Klimaat, red.] om om ondersteuning te vragen. We hebben een goed verhaal. De minister kan zijn eigen akkoord alleen met behulp van Rotterdam halen.” (Foto: Management Producties)

Zie ook: Gemeenteraad Rotterdam sluit klimaatakkoord