Ook Rotterdams restafval wordt bij AVR gescheiden

AVR heeft bekendgemaakt dat het vanaf dit najaar ook plastics en drankenkartons van Rotterdams restafval gaat scheiden. Eerder was al aangekondigd dit voor Den Haag, Utrecht en Leiden te gaan doen.

In de Rotterdamse haven wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe scheidingsinstallatie bij AVR, die plastics en drankenkartons uit restafval weet te scheiden. Dit kan als grondstof worden gebruikt voor nieuwe consumentengoederen, speelgoed, bouwmaterialen en auto-onderdelen. Normaal belanden deze stromen in de verbrandingsoven. Dankzij deze volgens AVR ‘innovatieve’ scheidingsinstallatie kunnen de drankenkartons en plastics worden gerecycled.

Restafval

Met de gemeenten Den Haag, Utrecht en Leiden had de Rotterdamse afvalcentrale een overeenkomst gesloten voor het verwerken van het restafval, maar juist met Rotterdam was dit nog niet tot stand gekomen. Nu is het zover. Vanaf dit jaar zal AVR ongeveer twee procent van het Rotterdamse restafval scheiden. Volgend jaar – wanneer de bouw van de tweede lijn is voltooid – zal AVR al het restafval uit de Maasstad scheiden.

Extra werkgelegenheid

“We zien dat onze gemeentelijke klanten, zo ook de gemeente Rotterdam, recycling hoog op de agenda hebben staan en daarin tegelijkertijd ook een uitdaging hebben”, verklaart Jasper de jong, commercieel directeur van AVR. “We verbranden restafval, waar nu soms nog wel tien tot vijftien procent waardevolle plastics en drankkartons inzitten. Die kun je prima recyclen. Met deze innovatie, het nascheiden van plastics en drankkartonnen, helpen we Rotterdam een mechanisch handje om hun recycledoelstellingen te realiseren. Dat de bouw van deze installatie ook nog eens extra werkgelegenheid met zich meebrengt, zien we als win-win. We zijn op dit moment aan het werven voor 32 extra werknemers.”

Gemeentelijke ambities

David Berg, directeur Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam, zegt ‘ontzettend blij’ te zijn. “Hiermee wordt één van de ambities die de gemeente heeft op het gebied van circulaire economie gerealiseerd: een beter gebruik van onze grondstoffen. Het Rijk wil dat in 2020 in Nederland 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld. In Rotterdam is dat nu nog maar 29 procent.”

Zie ook: Nieuwe scheidingsinstallatie voor AVR