Rotterdam goed voor veel CO2-uitstoot

Tot de fabrieken met de meeste CO2-uitstoot van Nederland behoren zes plants uit Rotterdam en Moerdijk. Het zijn vooral energiecentrales die deze ranglijst domineren.

Het ING Economisch Bureau heeft de top-15 van grootste CO2-uitstoters in Nederland over 2016 opgenomen in het Regiobericht Energietransitie. Hieruit blijkt dat de energiecentrale van RWE in de Eemshaven met 8,3 megaton CO2-uitstoot de tabel aanvoert, voor Tata Steel (6,3 megaton) en de energiecentrale van Uniper op de Maasvlakte (4,7 megaton).

CO2-uitstoot

Veel van de fabrieken in de lijst staan in Zuid-Holland, of Rotterdam om precies te zijn. Behalve Uniper zijn dit Shell Pernis (4,3 megaton), de energiecentrale van Engie (3,2 megaton), de raffinaderij van BP (2,3 megaton) en de raffinaderij van ExxonMobil (2,1 megaton). Ook Shell Moerdijk is met een uitstoot van 2,6 megaton in de lijst opgenomen. Behalve energiecentrales, raffinaderijen en de staalfabriek van Tata Steel, worden ook Yara Sluiskil (3,7 megaton) en Dow Terneuzen (2,7 megaton) als meest CO2-uitstotende fabrieken vermeld.

Zie ook: Nabije toekomst kolencentrales snel duidelijk

Bron: ING Economisch Bureau