Het risico van (te veel) technische kennis

(Advertorial) – Kennis is belangrijk voor een organisatie en dat is niets nieuws. Binnen veel maintenance organisaties ligt de nadruk dan ook op het vergroten en in stand houden van kennis onder medewerkers. De kennis van medewerkers wordt het liefst zoveel mogelijk vergroot door trainingen en opleidingen, om hen gedurende hun werkzame periode zoveel mogelijk te ontwikkelen. Wanneer uw medewerkers meer kennis in huis hebben, kunnen ze beter storingen oplossen of bepaalde onderhoudsmethodieken toepassen. Het is alleen ook zo dat hoe meer kennis er in huis is, des te meer kennis u kunt verliezen.

Kennis met pensioen
Er zijn namelijk ook risico’s verbonden aan het trainen en opleiden van technische medewerkers. Misschien dacht u er vroeger nog niet over na, maar wat als het u straks aan de juiste kennis ontbreekt? Hoe gaat uw organisatie verder als die belangrijke Senior Monteur aan zijn welverdiende pensioen begint?

Stel, hij was de vraagbaak van de gehele organisatie. Als de Junior Monteurs er niet uitkwamen, was hij de persoon waar iedereen te rade ging. Hij wist door zijn jarenlange ervaring altijd wel ergens een oplossing voor te vinden. Hij bezat de kennis over diverse technieken en wist deze altijd te combineren bij storingen of problemen. Het vertrek van zo’n ervaren medewerker heeft een grote impact op uw organisatie en op de kwaliteit en de continuïteit van het onderhoudswerk. Zorg er dus voor dat u zich niet laat verrassen door het ‘plotselinge’ kennisverlies, bij het uitdiensttreden van medewerkers.

Wat kunt u doen om kennisverlies te voorkomen?
Lees meer over het borgen en delen van kennis in het e-book ‘Hoeveel kennis gaat er met pensioen?’