Europoortkering

De Maeslant- en Hartelkering worden zaterdag 15 september door Rijkswaterstaat gesloten. De test dient om te controleren of beide keringen – samen heten ze de Europoortkering – klaar zijn voor het stormseizoen.

Deze test vindt een keer per jaar plaats, altijd nadat in de zomermaanden groot onderhoud aan de Europoortkering heeft plaatsgevonden. Om precies te zijn zal 15 september om tien voor half zeven ‘s avonds de Europoortkering dicht gaan. Rijkswaterstaat noemt dit ‘de functioneringssluiting’, bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de techniek, maar ook naar de mensen die de keringen bedienen. Slaagt deze laatste test, dan zijn de Maeslant- en Hartelkering klaar voor het stormseizoen, dat van 1 oktober tot en met 15 april loopt.

Europoortkering

Rijkswaterstaat grijpt de test aan om het publiek te informeren over de werking van de twee keringen. De Europoortkering beschermt twee miljoen mensen in Zuid-Holland tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, zal op 15 september van elf uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds zijn geopend voor bezoekers. Er worden rondleidingen gegeven en er vindt de opening plaats van een nieuwe buitenexpositieruimte die in het teken staat van het thema ‘waterberging’.

Zie ook: Feestelijke functioneringssluiting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in