Reuzedrone

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat een reuzedrone inzetten om schepen buiten de haven van Rotterdam op zwaveluitstoot te controleren. Deze vier meter lange drone heeft een grotere actieradius dan kleinere drones.

Bij Hoek van Holland heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een snuffelpaal staan, die de uitstoot van schepen controleert. “Bij de snuffelpaal zien we al effect: dit jaar zijn er minder normoverschrijdingen dan vorig jaar. Daarom is het interessant om ook verder op zee te kijken”, zegt projectleider Marco Buitelaar van ILT tegen Nu.nl.

Reuzedrone

Daarom zet de inspectie volgend jaar voor het eerst een vier meter lange drone van het type Skeldar V-200 in. Deze heeft een actieradius van honderd kilometer. De eerste grote test moet begin 2019 plaatsvinden. “Het is nog geen gelopen race. We moeten nog veel waarborgen voor elkaar krijgen”, aldus Buitelaar. Als de drone een afwijkende meting doet, is dat voor de ILT het sein om het betreffende schip in de haven nader te controleren. Zo’n inspectie is dermate arbeidsintensief dat de inspectie dit niet zomaar bij ieder schip doet. (Foto: Skeldar)

Zie ook: Drone verricht fakkelinspectie bij raffinaderij (video)