Reputatie

De reputatie van de haven van Rotterdam is bij zowel omwonenden als het algemeen publiek goed voor een score van boven de 80 punten. Dat is uitzonderlijk hoog, stelt het Havenbedrijf Rotterdam.

Het havenbedrijf laat elke twee jaar uitzoeken hoe het met de reputatie van de Rotterdamse haven is gesteld. “Een goede reputatie is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het haven- en industriecomplex. Het zorgt voor begrip en draagvlak”, legt Richard van der Eijk uit, hoofd communications & external affairs bij het Havenbedrijf Rotterdam. “Om te kunnen verbeteren moet je weten hoe men naar ons kijkt.”

Scores reputatie

De reputatie wordt gemeten bij omwonenden en het algemeen publiek. Omwonenden waarderen de haven in 2019 iets minder (86,6 uit 100 punten) dan in 2017 (87,4). Bij de rest van Nederland is de daling groter: van 85,7 naar 81,0. Het havenbedrijf laat weten niet in paniek te raken door de afnemende reputatiescores. “Een score van boven de 80 is nog steeds uitzonderlijk hoog, maar er is dus geen reden om achterover te leunen.” Het reputatieonderzoek draagt dan ook de naam ‘Het is moeilijker aan de top te blijven dan er te komen’.

Veiligheidsbeleving

Van der Eijk zegt blij te zijn dat de veiligheidsbeleving onder omwonenden is verbeterd. “Ook de leefomgeving van het havencomplex is verbeterd, al scoort deze nog wel iets lager, zeker bij het publiek in de rest van Nederland. De haven van Rotterdam scoort bij zijn omwonenden beter dan Schiphol, Antwerpen en Hamburg bij die van hen.”

Zie ook: Groei overslag haven Rotterdam vlakt af