batterijen

In navolging van bandenrecycler Black Bear Carbon gaat ook uRecycle een fabriek in de haven van Rotterdam bouwen. Het bedrijf gaat er batterijen recyclen.

De fabriek wordt in de Europoort gebouwd en zal na de zomer van 2020 in gebruik worden genomen. Er gaan veertig mensen werken. URecycle zamelt batterijen in van onder andere vorkliftproducenten, auto- en e-bike-importeurs. Het bedrijf zegt zo verzekerd te zijn van een goede aanvoer van batterijen.

Tweede leven batterijen

Met behulp van een eigen proces scheidt uRecycle stoffen uit de batterijen die schadelijk zijn voor het milieu. Ook richt het bedrijf zich op hergebruik van batterijen, vooral die in elektrische auto’s worden gebruikt. Als die voor die toepassing niet meer voldoen, kunnen ze voor een tweede leven worden ingezet.

Zwarte massa

Na het sorteren op basis van de chemische samenstelling, worden de batterijen geshredderd. Vervolgens gaan ze door verschillende filters en zeven, waarna het product ‘zwarte massa’ ontstaat. Dit bevat stoffen, zoals zink, mangaanoxiden, kobalt, nikkel en andere materialen. Die kunnen weer van pas komen voor andere industriële bedrijven.

Goede aanvoerlijnen

Ceo Henny van Dort van uRecycle legt uit dat vanwege de strategische ligging voor Rotterdam is gekozen. “We kunnen hier uitgroeien tot een volwaardige hub voor recycling en hergebruik in Europa. De aanvoerlijnen naar Rotterdam zijn goed. Maar dat is het niet alleen. We zien dat er hier erg veel gebeurt op het vlak van de energietransitie en de circulaire economie. Daarmee vinden we in Rotterdam een goede aansluiting bij waar wij al ruim tien jaar mee bezig zijn. In Rotterdam willen we ook nieuwe partnerships in de keten aangaan.”

Koploperspositie

In de haven van Rotterdam moeten nu al stappen worden gezet met circulaire productieprocessen, vindt ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam. “Daarom past uRecycle zo goed in Rotterdam. En het toont aan dat wij op dit gebied een koploperspositie innemen.”

Zie ook: Bandenrecycler kiest Rotterdam voor bouw nieuwe fabriek