RDM viert tienjarig bestaan

RDM

RDM bestaat tien jaar. Het jubileum werd deze week gevierd met een festival en een aantal lezingen.

Ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam was een van de sprekers op de bijeenkomst. Hij wees erop dat het RDM-terrein vroeger een niet vrij toegankelijk gebied was, waar onderzeeboten werden gebouwd. “En kijk nu. Het is tien jaar geleden dat we dit terrein hebben opengesteld voor innovatie. Waarom? Omdat niet de sterkste of slimste overleeft, maar degene die zich het best aanpast aan de omgeving. En die omgeving verandert. Wij staan voor twee belangrijke transities: de digitalisering en de energietransitie.”

RDM volgeboekt

Inmiddels is het RDM-complex volledig bezet. “Met zestig start-ups zijn wij volgeboekt”, aldus Castelein. “Daarom gaan we nog meer ruimte vrijmaken voor innovatie aan de overkant van de rivier op het terrein van M4Havens.” Waar RDM zich richt op huisvesting van start-ups, moet M4Havens de plek worden waar scale-ups zich kunnen vestigen. “Wij hebben meer dan voldoende ruimte en energie om meer ondernemers te ondersteunen bij het realiseren van hun ideeën.”

M4Havens

Op de vraag hoe RDM er over tien jaar uitziet, kon Castelein geen precies antwoord geven. “Exact hetzelfde en toch totaal anders. Dit blijft een innovatie-ecosysteem met dezelfde atmosfeer en dezelfde energie. Maar dan wel met andere innovaties op basis van andere technologieën. Start-ups die de volgende stap kunnen maken, zullen op een gegeven moment dit terrein moeten verlaten. Voor hen creëren we ruimte met de ontwikkeling van MH4Havens.”

Zie ook: Twee ton subsidie voor industriele innovaties